meta data for this page
  •  

1.9 Tein codeacademy.comin javascript tehtävistä muut paitsi oliokappaleet. Käsiteltyjä asioita tuli paljon, mutta onneksi javascriptin syntaksi ei eroa kauheasta muista ohjelmointikielistä joten sen omaksuminen oli melko helppoa. Opin esimerkiksi käyttämään funktioita, looppeja ja if/else lauseita. Luulen että olio-tehävissäkään ei tule olemaan ongelmia, jos ne ovat vastaavanlaisia.

2.9 Loput codeacademyn javascript harjoitustehtävistä on nyt tehty. Objektit olivat selvästi muita tehtäviä mutkikkaampia, mutta eivät ylivoimasia. Opin esimerkiksi erlaisista konstruktoreista, olioiden lähettämisestä funktioille, luokista, julkisista/ykstityisistä ominaisuuksista ja perimyksestä. Aiheet olivat ainakin nimellisesti tuttuja C++ kielestä, mutta en ole käyttänyt C++:aa vähään aikaan joten kaikki ei auennut ihan heti. Tunnen omaavani nyt hyvän perustiedon javascript kielestä, mutta en voi sanoa että osaisin suoraan lähteä kirjoittamaan isompaa ohjelmaa näillä taidoilla, vaan joku esimerkki on hyvä pitää vieressä ohjelmoidessa. Jännä nähdä miten jatkossa javascriptin voi yhdistää nettisivuihin.

7.9 Aloitin tekemään HTML-harjoituksia tänään. Sain tehtyä kappaleet 1-6. Aiheina olivat HTML:än perusteet, fontit ja erilaiset elementit kuten <div>, <span> ja <p>. Osaan nyt tehdä yksinkertaisen HTML-sivun. Minua jäi hieman mietityttämään miten tarkalleen ottaen eri elementit eroavat toisistaan. Ovatko eri elementtien käyttötarkoitukset tarkasti rajattuja, vai ovatko ne vain ohjenuoria koska monen toimivuus tuntuu olevan aika samanlaista.

8.9 Tänään tutustuin CSS:ään eli Cascading Style Sheets kieleen. Opin miten CSS-tiedosto linkitetään HTML-dokumenttiin, CSS syntaksia, miten muokata elementin eri ominaisuuksia(kuten fonttia, väriä ja kokoa) ja kuinka käyttää eri selektoreita CSS:ssä.

9.9 Viimeistelin tänään CSS tehtävät. Aiheena oli elementtien sijainnit ja niiden rajat. Tärkeitä juttuja olivat marginaalit, padding, elementtien “kellutus” ja niiden absoluuttinen sijainti sivulla. CSS-kielen käyttö ei minusta ole mitenkään erityisen vaikeaa, mutta erilaisia komentoja ja attribuutteja on paljon joten sen kanssa työskennellessä on hyvä olla Google auki asioiden tarkastamista varten. Kiteytettynä opin miten paljon CSS:än käyttö voi muuttaa sivujen ulkomuotoa melko yksinkertaisista todella hienoihin ja monimutkaisiin luomuksiin.

15.9 Tänään aloin tehdä jQuery tehtäviä. Minulle selvisi että jQuery on erillinen kirjasto jossa on valmiiksi tehtyjä funktioita javascriptin käytön helpottamiseksi. Se voidaan ottaa käyttöön linkittämällä .js-tiedosto HTML-dokumenttiin. jQueryssä eri elementteihin vaikutetaan muuttamalla ne jQuery objekteiksi ja sitten antamalla niille funktioita. Tärkeitä tänään oppimiani asioita olivat edellä mainittu linkitys, funktiot, jQuery selektorit, erilaisia funktioita joilla muokata HTML-elementtejä, “event-handlerit” eli erilaiset tapahtumien hallinnat sekä erilaiset jQuerylla tuotettavat efektit. jQueryn käyttö oli melko suoraviivaista kunhan oppii selektoreiden ja funktioiden syntaksin. jQueryssa käytetään paljon sulkuja ja kaarisulkuja, ja voinkin kuvitella miten monimutkaisemman sivun .js-tiedosto voi alkaa näyttää nopeasti hyvinkin vaikeasti luettavalta. Minulle lopulta myös miten javascriptin voi yhdistää nettisivuun.

18.9 Tein tänään ensimmäisen harjoitustehtävän. Siinä minun piti tehdä pieni sivu jossa yhdistetään HTML, CSS ja javascriptiä. Sivulla tulee olla tekstilaatikko, nappula ja lista. Laatikkoon kirjoitetun tekstin voi lisätä listaan painamalla nappulaa. Tehtävä oli hyvin samanlainen kuin jo aikasemmin codeacademyssä tekemäni harjoitus joten se ei ollut kauhean vaikea. Tein harjoituksen käyttämällä Notepad++:aa ja testasin sen toimivuutta Chrome-selaimella. Ensialkuun en meinannut mitenkään saada sivua toimimaan miten halusin ennekuin huomasin etten ollutkaan linkittänyt jQuery-kirjastoa ollenkaan HTML-dokumenttin. Tämän tehtyäni sivu alkoikin toimia. Saatuani vaaditut ominaisuudet valmiiksi päätin laajentaa sivuston toimintoa hieman ja lisäsin siihen ominaisuuden jolla listan kohtia voi poistaa niitä klikkaamalla. Harjoituksesta päällimäisenä jäi mieleen että jQuery-kirjasto on aina linkitettävä sivuun jotta sitä voi käyttää.