meta data for this page
  •  

This is an old revision of the document!


FAQ MSDNAA opiskelijan näkökulmasta

Mikä on MSDNAA?

MSDNAA on teknisten oppilaitosten tarjoama opiskelijaetu, jonka kautta opiskelija saa ilmaiseksi miltei kaikki Microsoftin ammattilaisten ohjelmistot käyttöönsä oman osaamisensa kehittämistä varten.

Kuka saa ladata MSDNAA:n sovelluksia?

Kaikki MSDNAA osaston opiskelijat ja opettajat, huolimatta siitä tarvitseeko ko. sovelluksia kurssilla vai ei. Lisenssi kattaa tällä hetkellä vain tietotekniikan osaston opiskelijat ja henkilökunnan.

Mitä sovelluksia opiskelija saa ladata MSDNAA:sta?

Opiskelijalla on oikeus ladata kaikkia MSDNAA sovelluksia ja työkaluja ja ympäristöjä. MSDNAA:n kautta tarjottavia ohjelmistoja ei tarvitse rajata ylläpidon puolesta sen mukaan mitä esim. kursseilla mahdollisesti käytetään. Näin ollen opiskelija voi vapaasti ladata vaikka kaikki MSDNAA:ssa olevat ohjelmistot, jos niin haluaa.

Miten kauan sovelluksia saa käyttää opiskeluun ja itsensä kehittämiseen? Mitä kun opiskelija valmistuu?

Opiskelijalla on pääsy ilmaiseen latauspalveluun (ELMS:iin) niin pitkään, kun hän on oppilaitoksen opiskelijana. Valmistuessaan kaikki siihen mennessä ladatut ohjelmat jäävät opiskelijalla pysyvästi saman käyttöoikeuden puitteissa.

Tarkoittaako tämä sitä, että opiskelija voi ladata kaikki MSDNAA ohjelmistot vaikka viimeisenä koulupäivänä ja kaikki sovellukset jäävät hänelle käyttöön?

Kyllä, Monet opiskelijat lataavatkin opiskelunsa aikana kaikki välineet talteen, koska sitä ei koskaan tiedä, jos valmistumisen jälkeen haluaa tutustua/opiskella jotakin. Mahdollisesti voi tulla tarve kehittää omaa osaamistaan esim. ennen työnhakua MSDNAA käyttöoikeus puitteissa. MSDNAA sisältää yritysten käyttämät ammattilaisten käyttöjärjestelmä-, palvelin- ja sovelluskehitystuotteet, kuten mm. sharepoint palvelimen, joita opiskeluaikana ei välttämättä vielä osannut tarvita.

Valmistuin juuri ja nyt haluaisin kuitenkin tutustua esim. Sharepoint kehittämiseen, koska sitä osaamista kysytään kovin paljon. Kai vielä voin saada koululta tuon, kun opiskelun aikana en sitä ladannut?

Et saa, MSDNAA oikeudet jäävät opiskelijalle valmistumien jälkeenkin, mutta ladatut ohjelmistot tulee olla ladattu opiskelun aikana. Monilla on käynyt niin että viimeisinä päivinä on yrittänyt ladata tuotteita, eikä se ole syystä tai toisesta onnistunut. Kannattaa olla siis aikaisin liikkeellä.

Mitä MSDNAA:sta ladatuilla ohjelmistoilla saa tehdä?

Niitä saa käyttää ei-kaupalliseen opiskelu-, opetus- ja tutkimuskäyttöön.

Entä jos opiskeluaikana toteutettu projekti kehittyy sellaiseksi, että sillä voisi tehdä kaupallista toimintaa tai sitä voisi esim. myydä?

Sehän olisi todella hienoa! Tällöin vastaavasti teillä tulisi olla kaupalliset versiot sovelluksista, joita käytitte. Tällöin opiskelijoiden perustama uusi yritys saa ilmaiseksi etuna Bizspark -etuohjelman kautta. (Bizspark on yrittäjyyteen rohkaiseva ohjelma, johon alle 3 vuotta vanha yritys voi liittyä.)

Saako opiskelija käyttää näitä työkalua kotona omalla koneellaan?

Saa, siihen se on juuri tarkoitettu, mutta käyttöoikeus on henkilökohtainen

Miksi Office ei ole osana MSDNAA:ta.

Officen yleinen käyttötarkoitus eroaa muista työkaluista, mutta opiskelijat saavat Officen todella edullisesti www.huippuedullinen.fi osoitteesta niin halutessaan.

Miksi meillä ei ole kaikkia ohjelmistoja tarjolla, vaikka toisen koulun opiskelijoilla on? Esim. nykyään voidaan luoda helposti XNA pelejä, joita voidaan pelata omassa xbox –pelikonsolissa kehittäjäkoodin avulla. Meidän koulussa ei ole tuota ilmaista kehittäjätunnusta MSDNAA:ssa, Miksi?

Kaikilla on käytössä kaikki nuo kehitysympäristöt ja kehittäjäkoodit, millä mm. omat pelit saadaan siirrettyä pelattavaksi omaan pelikonsoliin. Jos jokin ohjelmisto, työkalu tai koodi ei näy teille, tulee ylläpitätonne aktivoida se ladattavaksi.

Haluaisin opetella esim. sovelluskehitystä ja asentaa nuo tarvittavat työkalut, mutta minulla on käytössä Mac kone? Miten saan nuo työkalut käyttöön, kun ne eivät toimi siinä?

Nuo kaikki ammattilaistyökalut saat samalla tavalla ilmaiseksi MSDNAA:n kautta. Visual Studiota vaatii Windows ympäristön käyttöjärjestelmäksi, mutta voit ladata Windows 7 MSDNAA:sta ja asentaa sen Mac koneeseen. Tämän jälkeen saat muut välineet asennettua

Opiskelijat saavat kuulema kehittää uusia Windows Phone 7 sovelluksia ja julkaista niitä ilmaiseksi puhelinkauppapaikkaan myytäväksi. Miten sovelluksia voi myydä, kun MSDNAA:ta ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen? Lisäksi kehittäjätunnukset maksavat.

Puhelinkehittämisen kohdalla on poikkeus, koska puhelinkehitysvälineet ovat muutenkin kaikille täysin ilmaisia. MSDNAA:n kautta asennetulla kehitysympäristöllä saa kehittää myyntiin tarkoitettuja puhelinsovelluksia. Opiskelijat saavat julkaista pelejä ja ohjelmia puhelimelle rekisteröitymällä osoitteeseen http://developer.windowsphone.com ja käyttämällä samaa käyttäjätunnusta, joka on verifioitu opiskelijan tunnukseksi www.dreamspark.com palvelussa.

Mistä löydän meidän koulun latauspalvelun?

Koulunne ELMS latauspalvelun osoitteen saatte tietää koulunne ylläpidolta