meta data for this page
  •  

Protokollat

Kysymys esitetty 8.11.2010 tentissä

Mitä protokollat ovat? -Protokolla on yhteinen kieli, jonka eri järjestelmien oliot tarvitsevat voidakseen toimia keskenään.

Miksi niitä tarvitaan?

Kuinka protokollat liittyvät kerrosmalliin? - Jokaisella kerroksella on oma(tai omia) protokollansa, joita kyseisen kerroksen oliot käyttävät vuorovaikutuksessa vastinolioidensa (peer) kanssa. Esim. jokaisella TCP/IP kerrosmallin kerroksella on oma (omat) protokollansa. Esimerkiksi verkkokerroksella on oma IP-protokollansa, jota kaikki verkkokerroksen muodostavat verkot käyttävät.

Kuinka virheen havainnointi ja korjaus liittyvät protokolliin ja kuinka ne toteutetaan? - Virheenkorjausta tapahtuu monilla kerroksilla. Esim. linkkikerros korjaa linkkivirheet, jotta verkkokerros voi luottaa siirtotiehen. Joissain protokollissa virheet voidaan korjata myös PDU virheenhavainnointikoodin avulla. (tähän pitäisi lisätä vielä jotain)

Anna esimerkki protokollasta.

TCP/IP kerrosmallin kuljetuskerroksen TCP protokolla tarjoaa luotettavan yhteydellisen tiedonsiirron yhdistettynä ruuhkan ja vuon hallintaan sekä sisältää yhteysasetukset.