meta data for this page
  •  

Koodaus

Kysymys esitetty tentissä 18.1.2011

Data ja signaalit eroavat toistaan tiedonsiirrossa. Esitä erilaiset data-signaali kombinaatiot ja niille erilaiset koodaustavat. Anna kustakin esimerkki. (Stallings luku 5 Signal encoding techniques)

Analoginen data - analoginen signaali lankapuhelin

Ei ongelmaa. Signaali moduloidaan kantoaaltoon ilman muunnosta.

Analoginen data - digitaalinen signaali GSM

Analoginen signaali voidaan muuntaa digitaaliseksi esim. pulse code modulaation avulla, jossa signaalista otetaan näytteitä. Näytteenottotaajuuden on oltava kaksi kertaa korkein taajuus, jotta kaikki muutokset saadaan rekisteröityä.

Digitaalinen data - digitaalinen signaali tietokone, WLAN

Koodaustavat: NRZ-L Kaksi eri jännitetasoa biteille 0 ja 1. Jännite pysyy vakiona bittien aikana. NRZI Kuvasta päätellen jännite palaa nollaan vain muutoskohdass. Huom. asiasta kiinnostuneet, kts. luentomateriaali s.10 Bipolar - Ami Arvo 1 synnyttää portaan ylös tai alas. Nolla vakiotaso. Pseudoternary - en jaksa Manchester Differential Mancester

Digitaalinen data - analoginen signaali digibox muuntaa antennisignaalin analogiseksi tv:tä varten

Koodataan 0 tai 1 bittidata analogiseksi signaaliksi, niin että esim. arvo 1 saa signaalin, jossa vakio amplitudi ja taajuus tai signaalien taajuus vaihtelee sen mukaan onko kyseessä 0 vai 1. Yleisin matskun mukaan BFSK jossa nolla ja 1 eroavat toisistaan taajuudeltaan.

Modulaatiotekniikat ASK BFSK BPSK