meta data for this page
  •  

Ennakkotehtävä 1. Tietoliikennetekniikka mielestäni käsittelee lähinnä erilaisia tietokoneiden yhteytapoja (wlan, p2p aka torrent). Periaatteessa omasta mielestäni myös sähköpostit ja “pilvipalvelut” menevät tähän kategoriaan. Omasta mielesäni myös tietoturva ja “kivikautinen tiedonsiiro” eli muistitikut kuuluvat aiheeseen.

Luentopäivä 1: Aiheenahan oli kurssin johdatusluento. Itse en ollut paikalla, mutta luentodiojen perusteella aiheena olivat tiedonsiirron eri muodot ja niiden historiat.

Luentopäivä 2: Diojen perusteella luennon aiheena olivat protokollat ja kommunikaatiomallit. Pääpoittina oli: “you get wat you pay for”. Luotettavuutta ei saa halvalla. Muuten luento jäi valitettavasti huonoon valoon, koska en valitettavasti päässyt tähänkään.

Luentopäivä 3: Luennon aiheena oli tiedon siirto. Tärkeimpinä osina olivat: siirtotiet, protokollat ja valokuitu. Eniten opin valokuiduista ja epäselväksi ja kohtuu suuri osa luennon asioista.

Luentopäivä 4: Aiheena olivat linkit. Ala aiheina olivat: GPS, tiedonsiirtotyypit, modulaatiotyypit ja kanavointi tyypit. Opin kaikesta tasapuolisesti hieman uutta, mutta tietoa tuli niin paljon ettei kaikkea saanut sisäistettyä.

Luentopäivä 5: Päivänaiheena olivat verkot, piiri- ja pakettikytkentä, teleliikenne ja dataliikenne. Suurin osa mieleen painuneista asioista liittyy piiri- ja pakettikytkentään sekä niiden eroihin.

Luentopäivä 6: Päivän aiheenta olivat sovellutkset, LAN, topologiat ja MAC protokolla. Helpoiten sisäistettävä aihe oli LAN, koska siitä on entuudestaan eniten kokemusta. Muu oli hieman hankalampaa.

Kotitehtävät

Viikot 40 & 41: Asunnostani on yksi pöytätietokone ja taulutelevisio kytketty WLAN reitittimeen ethernetkaapelilla. Reititin on kytketty kaapelimodeemiin. Sen lisäksi laatikossa on 2 kannettavaa tietokonetta, jotka liitetään reitittimeen langattomalla yhteydellä.

Luento 3 & 4 kotitehtävät: Asuntoni nettiyhteyden latausnopeus on hieman alle 8Mbit/s ja lähetys noin 4Mbit/s.

Viikko 42 ennakkotehtävä: Käytännön verkkoratkaisuista järkevät ovat 3G, 4G, WLAN ja ethernet. Luotettavuuden kannalta järkevimmät ovat kaksi jälkimmäistä.

Luento 5 & 6 kotitehtävät: Tieto tulee asuntoo modeemin kautta, joka välittää sen reitittimelle. Reitittimeltä tieto menee TV:lle ja tietokoneelle. Tiedonsiirrossa käytetään TCP/IP protokollaa.