meta data for this page
  •  

Oppimispäiväkirja

Oppimispäiväkirjaan kirjataan omalta osin omaan oppimiseen vaikuttavia tekijöitä.

Ennakkonäkemys aihealueesta

Kurssin aluksi opiskelijat kirjaavat näkemyksensä tietoliikenteestä tähän kohtaan omaa oppimispäiväkirjaansa. Näkemys sinällään ei tarvitse olla pitkä selostus max 10 riviä tekstiä ja max 10 avainsanaa.

Ennakkotehtävä 1:

Tietoliikennetekniikka alana käsittelee tiedon siirtämiseen kehitettyjä kokonaisuuksia, käsittäen analogiset ja digitaaliset signaalit. Tutuimpia käsitteitä arjesta ovat mobiiliverkot 3G ja 4G/LTE, sekä internetin puolella Wifi/WLAN-verkot, palvelimet, reitittimet ja modeemit. Mediassa on viime aikoina noussut paljon esille IoT (Internet of Things), eli yhä useampien (arkipäiväistenkin) laitteiden liittyminen verkkoon. IoT tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia käytettävyyden parantamisesta aina datan keräämiseen.

Luentoyhteenvedot

Luentopäivä 1:

Luentopäivä 2:

Luentopäivä 3:

Luentopäivä 4:

Kotitehtävä 1

Tehtäväkuvaus: Luo kuva oman kodin tietoliikenteeseen kuuluvista laitteista.

Tietoliikenteen keskiössä on Inteno DG301-päätelaite, joka sisältää reitittimen, ADSL-modeemin sekä WLAN-toiminnon. Laitteen internet-yhteys on Sonera Viihteen 20Mbit/s-liittymä. Suoraan päätelaitteessä kiinni on Motorola 1853-digiboksi, joka puolestaan on kiinni televisiossa. Intenon luomaa langatonta verkkoa käyttävät Macbook Pro, iPad Air sekä iPhone 6 Plus ja (tyttöystävän) iPhone 5-laitteet. Lisäksi kaiuttimissa on kiinni Airport Express-reititin, joka mahdollistaa musiikin siirtämisen iOS/OS X-laitteista Wifi-verkon yli Applen Airplay-ominaisuuden avulla.

Muita tietoliikenteeseen liittyviä laitteita ovat television, digiboksin sekä kaiuttimien kaukosäätimet, joilla laitteita ohjataan. Langaton hiiri ja näppäimistö liitetään Macbookiin bluetoothin kautta. Myös kamerassa on wifi-toiminto, mutta se ei ole aktiivisessa käytössä huonon käyttöliittymän vuoksi.

Viikoittainen ajankäyttö

  • Luentoviikko 1

Lähiopetus: 4 h

  • Luentoviikko 2
  • Luentoviikko 3
  • Luentoviikko 4

Pääsivulle