meta data for this page
  •  

==== Oppimispäiväkirja ====

Oppimispäiväkirjaan kirjataan omalta osin omaan oppimiseen vaikuttavia tekijöitä.

Ennakkotehtävä 1. Ennakkonäkemykseni aiheesta on hyvin suppea omasta mielestä. Tietoliikennetekniikka on taustalla oleva “mörkö”, jonka avulla asiat hoituvat: sähköpostit kulkevat, pankkiyhteydet pelaavat, työpaikan verkko toimii yms.

Mieleen tulevia käsitteitä: GPS, GSM, WLAN, Internet, POP, IP, sisäinen verkko, laajakaista, ISDL, siirtonopeus, sähköposti, pilvipalvelu.

Luentopäivä 1:

Osallistuin ensimmäiseen luentopäivään ja täytyy kyllä antaa suuri kiitos luennoitsija herra Portaalle siitä, miten saa kuvailtua omasta mielestäni todella tylsän ja kuvain aiheen niin, että se alkaakin kiinnostamaan. ISOT PISTEET TÄSTÄ! Vika on opiskelijan päässä jos ei onnistu…

Päivän aiheena oli kurssin esittely ja aiheena tietoliikennetekniikan kokonaiskuvan hahmottaminen sekä peruskäsitteiden läpikäynti. Luennolla opin kertomaan miten erilaiset laitteet liittyvät toisiinsa ja miten ne on liitetty samaan verkkoon. Samalla hoksasin miten sähköpostiviesti siirtyy tietokoneeltani esim. asiakkaan sähköpostiin.

Luennolla tarkasteltiin kerrosarkkitehtuureja OSI ja TCP / IP, sekä niiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Asian sisäistäminen tarvitsee ehdottomasti vielä lukemista.

Kotitehtävä 1.

pensas_kotitehtaevae_1.pdf

Ennakkotehtävä 2.

GSMn taajuusalueet Suomessa on 900MHz ja 1800MHz ja sen tiedonsiirtonopeus on 56-114kbit/s.

3G käyttää taajuuksia 900MHz ja 2100MHz ja tiedonsiirtonopeusverkossa: HSDPA – liikenne verkosta laitteelle max. 21 Mbit/s DC-HSDPA – liikenne verkosta laitteelle max. 42 Mbit/s HSUPA – liikenne laitteesta verkkoon max. 5,8 Mbit/s

4G verkko toimii 1800MHz ja 2600MHz taajuudella. Tiedonsiirtonopeus 4G verkossa: LTA - liikenne verkosta laitteelle max. 150Mbit/s (käytännössä 10-80Mbit/S)

Langaton lähiverkko WLAN 802.11n taajuudet 2.4GHz ja 5GHz. Maksimi tiedonsiirtonopeus on 600Mbit/s

GPS järjestelmän käyttämä taajuus on 1575.42MHz.

LAN-verkon teoreettinen maksimi nopeus on 10Gbit/s. (10Gb-ethernet)

Luentopäivä 2:

En päässyt osallistumaan luennolle. Itseopiskeluna luettu luentomateriaaleista aiheista:

Luentomateriaali koostuu Protokollien yleiset toiminnnot osiosta, Tietoliikenteen standardointi osasta sekä johtimellisten ja johdittomien siirtoteiden osioista. Protokollat koostuu kolmesta osastosta; tiedon muotoilusta, toimintalogiikasta sekä ajoituksesta. Nämä taasen sisältävät eri toimintoja protokollasta riippuen. Toimintoja ovat: kokoaminen, paketointi, yhteyden hallinta, toimitus oikeassa järjestyksessä, vuon valvonta, virheen havainnointi, osoitteet, kanavaointi ja kuljetuspalvelut.

Tietoliikenteen standardoinnit olivat melko mielenkiintoinen tietopläjäys, toisaalta työmaailmassa standardointiin perehtyneenä asia oli melko tuttua.

Siirtotiet luentokalvoissa oli paljon luettavaa ja paljon sisäistettävää. Ei ainakaan minun päähäni mennyt ensimmäisellä kerralla, eli tarvitaan lisäopiskelua.

Kotitehtävä 2.

WLAN: Siirtotienä on johdoton tie, jonka taajuus joko 2,4GHz tai 5Ghz riippuen käytettävästä protokollasta. Protokollana 802.11 langattomien verkkojen protokollan joku versio, esim. 802.11g jonka taajuus on 2,4Ghz ja maksimi nopeus on 50Mbit/s. http://fi.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11

BLUETOOTH: Siirtotienä johdoton siirtotie jonka taajuus on 2,45GHz.

“Created by Ericsson in 1994, Bluetooth wireless technology was originally conceived as a wireless alternative to RS-232 data cables. Bluetooth technology exchanges data over short distances using radio transmissions. Bluetooth technology operates in the unlicensed industrial, scientific and medical (ISM) band at 2.4 to 2.485 GHz, using a spread spectrum, frequency hopping, full-duplex signal at a nominal rate of 1600 hops/sec. The 2.4 GHz ISM band is available and unlicensed in most countries. ”

http://www.bluetooth.com

3G- siirotienä johdoton tie.

“3G eli matkaviestinnän kolmas sukupolvi on kuin laajakaista puhelimessasi. Tiedonsiirtoon 3G-puhelimet käyttävät Umts-verkkoa, joka nopeuttaa ja helpottaa liikkuvan laajakaistan käyttöä.

Soneran 3G-verkko tukee seuraavia teoreettisia nopeuksia: • HSDPA – liikenne verkosta laitteelle max. 21 Mbit/s • DC-HSDPA – liikenne verkosta laitteelle max. 42 Mbit/s ”

www.sonera.fi

Ennakkotehtävä 3.

Koodaustavat:

Bluetooth - FSK 802.11- BPSK/QPSK/FSK 802.11a – BPSK/QPSK/16-QAM/64-QAM ADSL – 8-QAM/PS

Kanavointitavat:

ADSL - OFDM IEEE 802.11 - OFDM Bluethoot- CDMA

Luentopäivä 3:

Kolmannella luentokerralla käsiteltiin tietojen siirtoa ja koodausta sekä analogisen ja digitaalisen signaaline muunnosta.

Luennolla havainnointiin myös kuinka tiedonsiirrossa käsittellään virheitä ja niiden korjausta.

Lopuksi käsiteltiin kanavointia ja sen käyttöä.

Luentopäivä oli aika raskas, koska useimmat kalvoista englanninkielisiä ja kun täysin uusi asia, tippui hyvin helposti kärryiltä.Itseopiskelu jatkuu….

Kotitehtävä 3.

Kotitehtävänä oli tutustua muiden oppimispäiväkirjoihin ja valitsin kohteeni täysin sattumanvaraisesti. Ettanenanna- Erittäin kattava ja hyvä koonti. Kotitethtävät tehty ajatuksella. Varmasti paljon apua tekijälleen. Hallikasjuha- hyvät ja selkeät sivut, panostettu kotitehtäviin ja omaan ajatukseen. Koljonentoni- sivut aloitettu, mutta jääneet kesken. Vaisanenville- Paljon omaa pohdintaa ja hyviä selityksiä. Tekijälleen sivuista varmasti apua. Valvehenrik- lyhyttä ja ytimekästä.

Ennakkotehtävä 4.

Artikkelissa käydään läpi samoja asioita, mitkä ovat luennoilla sekä luentomateriaalissa esiintyneet, mm. langattomat siirtotiet sekö signaalien koodaus. Artikkeli käsitteli wlan verkkojen kehitystä ja mihin suuntaan on verkkoja kehitys on menossa. Artikkelissa mainittiin, että tulevaisuudessa mm. käytetään useampia antenneja sekä lähetetään useita tietovirtoja samanaikaisesti.

Heräsi kysymys mikä on MIMO?

http://fi.wikipedia.org/wiki/LTE Mimoon tulikin vastaus yllä olevasta linkistä.

http://ltemobiiliverkko.blogspot.fi/

Luentopäivä 4: En päässyt luennolle paikalle.

Itseopiskeluna.

Luentomateriaaleissa käsitellään tele- ja dataliikenntä, niiden käyttöä ja eroja sekä piiri- ja pakettikytkentöjä. Materiaalin sisäistäminen vaatii aika paljon itseopiskelua.

Kotitehtävä 4.

Pöytätietokone- ethernetkaapeli- modeemi-ADSL

Vahvuudet- yhteydennopeus vakio, ei häiriötä vrt. WLAN, valokaapeliin vaiho, tajuus nostetaan ja tästä saadaan suurempi siirtonopeus. Heikkous- siirrettävyys, kiinteä sijainti

MITÄ OPIN KURSSIN AIKANA

Kurssista jäi hyvä kokonaiskuva tietoliikennetekniikasta, erittäin paljon asiaa laitettu yhteen kurssiin, toisinaan tuntui että liikaa “nippelitietoa”. Peruskäsitteet ja ajatus omasta mielestä ihan hyvin hallussa.

Asenne tietoliikennetekniikkaa kohtaan muuttunut positiivisemmaksi!! =)

Viikoittainen ajankäyttö Opiskelu painottui hyvin vahvasti tenttiin luku viikkoon, sillä töissä marraskuussa alkanut iso projekti on vienyt ihan liikaa aikaa opiskeluilta. Onneksi sain pyhitettyä tenttiviikon opiskeluun.

◾ Luentoviikko 1:

◾ Lähiopetus: 6 h

◾ Kotitehtävä: 2 h

◾ Itseopiskelu: 2h

◾ Luentoviikko 2:

◾ Lähiopetus: 0 h ( en päässyt luennolle)

◾ Kotitehtävä: 1,5 h

◾ Itseopiskelu: 1 h

◾ Luentoviikko 3:

◾ Lähiopetus: 6 h

◾ Kotitehtävä: 0,5 h

◾ Itseopiskelu: 0 h

◾ Luentoviikko 4:

◾ Lähiopetus: 0 h (en päässyt luennolle)

◾ Kotitehtävä: 2 h

◾ Itseopiskelu: h

+ Tenttiinlukuviikko päiväkirjan täydennys 3 h + tenttiin luku 30h


[[comlab: